Φοιτητική ζωή στην Βάρνα

Διαμονή

Το Πολυτεχνείο της Βάρνας προσφέρει διαμονή σε όλους τους φοιτητές.

Για όσους προτιμούν τη διαμονή σε φοιτητικές εστίες προσφέρονται δίκλινα δωμάτια, με ατομικό μπάνιο. Ένα κρεβάτι σε δίκλινο δωμάτιο κοστίζει περίπου 30 ευρώ (70 BGN) ανά μήνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα τέλη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Τα τέλη ίντερνετ, νερού και ρεύματος δεν ξεπερνούν τα 20 ευρώ συνολικά μηνιαίως . Οι σπουδαστές μπορούν επίσης να νοικιάσουν δικό τους διαμέρισμα αν το επιθυμούν είτε μόνοι τους είτε με κάποιον φίλο ή συμφοιτητή για να μπορούν να μοιραστούν τα έξοδα. Η τιμή των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων ανέρχεται συνήθως σε τουλάχιστον 100 με 150 ευρώ ανά μήνα για κάθε ένοικο.

Διατροφή

Η φοιτητική λέσχη προσφέρει μαγειρεμένα γεύματα σε εξαιρετικά προσιτές τιμές. Υπάρχουν μικρά εστιατόρια και καφετέριες, καθώς και χώροι γρήγορου φαγητού περιμετρικά του Πολυτεχνείου, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα καλό γεύμα με 2 έως 4 ευρώ.

Υπάρχουν επίσης σνακ μπαρ που σερβίρουν πρωινό και δεκατιανό σε κάθε ένα από τα κτίρια του Πανεπιστημίου. Τα σουπερμάρκετ στη Βουλγαρία είναι ανοικτά από τις 06:00 έως και τις 23:00, ενώ τα περισσότερα είναι 24ώρα.

Τα διάφορα ρεστοράν στην πόλη της Βάρνας είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τα διάφορα γευστικά γούστα και τις ανάγκες των επισκεπτών του. Μαζί με τις τοπικές σπεσιαλιτέ, μπορείτε να βρείτε ιταλικά, ινδικά, κινεζικά, τουρκικά αλλά και ελληνικά φαγητά και εστιατόρια.

Ασφάλεια υγείας

Όλοι οι διεθνείς φοιτητές, οι οποίοι είναι πολίτες κρατών μελών της ΕΕ και του ΕΟΧ, πρέπει να έχουν ευρωπαϊκή κάρτα υγείας και ασφάλισης (έντυπα E128, E111 ή την ηλεκτρονική κάρτα της Ε.Ε.). Ο τύπος εγγράφου εξαρτάται από τον εξουσιοδοτημένο ασφαλιστικό φορέα της χώρας προέλευσης. Η κάρτα της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Υγείας σας εγγυάται την επιστροφή των ιατρικών εξόδων, αλλά και την πληρωμή ιατρικών τελών.

Οι σπουδαστές που είναι πολίτες τρίτων χωρών θα πρέπει να προβούν στη δημιουργία πιστοποιητικού ασφάλισης υγείας με την αρχή που είναι υπεύθυνη για τις υγειονομικές υποθέσεις από την χώρα καταγωγής τους, αλλά και από το Βουλγαρικό Υπουργείο Υγείας. Το παρόν πιστοποιητικό πρέπει να περιέχει σαφή περιγραφή του πεδίου των δικαιωμάτων τους. Οι σπουδαστές πρέπει να λάβουν το πιστοποιητικό ασφάλισης υγείας άμεσα και πριν την άφιξη τους στο έδαφος της Βουλγαρίας.