Ακαδημαϊκά πτυχία

Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση του προγράμματος σπουδών, η διαδικασία σπουδών διεξάγεται σε τέσσερις ακαδημαϊκούς τίτλους: ειδικευόμενος, B.Sc., M.Sc. και Ph.D.

Το ακαδημαϊκό πτυχίο απονέμεται στο φοιτητή, όταν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα που περιλαμβάνει τον αριθμό των ετών σπουδών που ορίζονται από το νόμο, αλλά και όταν έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις απαιτούμενες εξετάσεις.

Το πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει επίσης τακτική παρακολούθηση σεμιναρίων, υποβολή εκθέσεων, χρήση προσομοιωτών και πρακτική κατάρτιση. Η μετάβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα των τεσσάρων επιπέδων ολοκληρώθηκε κατά το ακαδημαϊκό έτος 1997/98. Την περίοδο 2001/02 αποφοίτησαν οι τελευταίοι μαθητές του πενταετούς εκπαιδευτικού κύκλου και τους χορηγήθηκε ο εκπαιδευτικός τίτλος του M.Sc., κατόπιν αποφάσεως της Acton Higher Education.

Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βάρνας από το ακαδημαϊκό έτος 2002/2003 έχει μεταπτυχιακές σπουδές σύμφωνα με τα νέα προγράμματα σπουδών. Η διάρκεια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι τετραετής και για το μεταπτυχιακό (Master) 1 έως 2 έτη μετά το πτυχίο Bachelor.

Δομή

Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βάρνας διοικείται από τη Γενική Συνέλευση, η οποία εκλέγει την εκτελεστική διεύθυνση, δηλαδή: τον Πρύτανη, το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή Ελέγχου. Όλα τα εκτελεστικά όργανα που εκλέγονται έχουν τετραετή θητεία. Υπάρχει ισχυρή αυτοδιοίκηση σε επίπεδο Σχολής και Τμήματος, τα οποία έχουν τους δικούς τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, που εκλέγονται ανεξάρτητα από τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου.

Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου ιδρύθηκε το 1964. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό και πληροφοριακό κέντρο που βρίσκεται σε 1600 τετραγωνικά μέτρα και στεγάζει περίπου 25.000 τόμους. Η συλλογή βιβλίων είναι δωρεάν για όλους τους φοιτητές και γίνεται διαθέσιμη με την επίδειξη κάρτας μέλους ή μέσω του καταλόγου Διαδικτύου. Η βιβλιοθήκη συνδέεται μέσω του Διαδικτύου με τις βιβλιοθήκες άλλων πανεπιστημίων της Βουλγαρίας και επιτρέπει επίσης ηλεκτρονική πρόσβαση σε καταλόγους, ηλεκτρονικά θέματα, διαδανεισμό βιβλίων και αλληλεπίδραση με άλλους φοιτητές. Αυτή η πανεπιστημιακή μονάδα είναι εξοπλισμένη με ένα πληροφοριακό σύστημα, το λεγόμενο CECT  “Σύγχρονο Περιεχόμενο – Μηχανική, Πληροφορική και Τεχνολογία “, που σχεδιάστηκε από το Ινστιτούτο Επιστημονικών Πληροφοριών στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής. Αυτό το σύστημα επιτρέπει την πρόσβαση σε πληροφορίες απευθείας από τον συγγραφέα. Οι χώροι της βιβλιοθήκης και η ικανότητα της αίθουσας ανάγνωσης ικανοποιούν πλήρως τις ανάγκες των σπουδαστών. Κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, η βιβλιοθήκη ανοίγει τις καθημερινές μεταξύ 9 π.μ. – 5 μ.μ., τα Σάββατα μεταξύ 8.30-12.30.

tu-varna-006

Αθλητισμός

Ένα μεγάλο και σύγχρονο αθλητικό συγκρότημα βρίσκεται στη διάθεση των σπουδαστών. Οι αθλητικές ομάδες εκπροσωπούν το Πολυτεχνείο Βάρνας σε διαγωνισμούς σπουδαστών. Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βάρνας έχει ανοικτές και κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, παρέχοντας άριστες συνθήκες που προσφέρονται για αθλητισμό και διασκέδαση. Το υπαίθριο αθλητικό συγκρότημα του Πολυτεχνείου της Βάρνας διαθέτει: -γήπεδο ποδοσφαίρου με τεχνητό γρασίδι, (110 x 75) m. 2 γήπεδα μπάσκετ με πλακόστρωτα δάπεδα – (40 x 20) m και 2 γήπεδα μπιτς βόλεϊ. Υπάρχουν και κλειστές εγκαταστάσεις με πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, γήπεδα πινγκ-πονγκ, χάντμπολ, μπάσκετ, βόλεϊ και δωρεάν σεμινάρια αυτοάμυνας, χορού, μπαλέτου και διαφόρων άλλων σπορ, δωρεάν για όλους τους σπουδαστές της σχολής.

Εθνικό σύστημα εκπαίδευσης

Η έναρξη των δημοκρατικών αλλαγών στη Βουλγαρία δημιούργησε προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η υιοθέτηση του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και όλων των τροποποιήσεών του, καθώς και η ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την υπογραφή της συνθήκης της Μπολόνια προκάλεσαν ορισμένες αλλαγές στο εθνικό σύστημα ανώτατης εκπαίδευσης,

– Δημιουργία πραγματικής ακαδημαϊκής αυτονομίας κάθε σχολής

– Εισαγωγή του συστήματος τριών επιπέδων εκπαίδευσης

– Μετασχηματισμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων των δύο και τριών ετών σε κολλέγια

– Εισαγωγή συστήματος διαπίστευσης και αξιολόγησης ανώτατης εκπαίδευσης

 

Το ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα παρέχει ακαδημαϊκούς τίτλους με τα ακόλουθα πτυχία:

– Πτυχίο που απονέμεται με την ολοκλήρωση ενός προγράμματος σπουδών που διαρκεί τουλάχιστον 4 χρόνια,

– Προγράμματα σπουδών διάρκειας τουλάχιστον 5 ετών που οδηγούν στο μεταπτυχιακό πτυχίο, (Master). Εναλλακτικά, το μεταπτυχιακό δίπλωμα μπορεί να αποκτηθεί με την παρακολούθηση ενός ή δύο ετών μετά την απόκτηση του πτυχίου,

– Το διδακτορικό (Ph.D), που απονέμεται με την ολοκλήρωση ενός προγράμματος σπουδών που ακολουθεί το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με διάρκεια τουλάχιστον 3 ετών

Τα κολλέγια, προσανατολισμένα προς την καριέρα, προσφέρουν προγράμματα εκπαίδευσης που διαρκούν τουλάχιστον 3 χρόνια και οδηγούν σε πτυχίο ειδίκευσης.

Οι γνώσεις των σπουδαστών αξιολογούνται κυρίως με γραπτές εξετάσεις, όπως καθορίζονται στα προγράμματα σπουδών. Η αξιολόγηση βασίζεται σε ένα σύστημα βαθμολόγησης 6 σημείων με το 6 να είναι ο υψηλότερος βαθμός και το 2 ο χαμηλότερος. Πρέπει να επιτευχθεί βαθμός τουλάχιστον 3 για να περάσει ένας σπουδαστής μια εξέταση.

Call Now Button