Ιστορία, Παρελθόν και Παρόν

vmei-history-photo-1

Επί του παρόντος, τα κτίρια του Πολυτεχνείου της Βάρνας καταλαμβάνουν χώρο συνολικού εμβαδού 67.542 τετραγωνικών μέτρων. Όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου είναι σχετικά καινούργια και τέθηκαν σε λειτουργία μετά το 1968. Η συμπαγής θέση του Πανεπιστημίου, οι ξενώνες και τα κυλικεία δημιουργούν βολικές συνθήκες για τη ζωή και τη μελέτη των σπουδαστών.

Μέχρι στιγμής 6000 φοιτητές έχουν εκπαιδευτεί σε τίτλους σπουδών και πτυχίων Bachelor και Master, σε περισσότερα από 70 προγράμματα, σε οκτώ διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς. Η κατάρτιση παρέχεται από 316 λέκτορες, 9 από τους οποίους είναι Καθηγητές, 119 Αναπληρωτές Καθηγητές, 188 Επίκουροι Καθηγητές και 197 διδάσκοντες έχουν πτυχίο Ph.D., 6 εκ των οποίων κατέχουν πτυχίο Ιατρικής διδάσκοντας μαθήματα ηλεκτρονικών συσκευών, όπως αξονικών και μαγνητικών τομογράφων.

Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βάρνας (Σχολή Εμποροπλοιάρχων Βάρνας) ιδρύθηκε το 1962 με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και πράξη της Εθνικής Συνέλευσης. Σκοπός της ίδρυσής της ήταν να εξασφαλίσει συνθήκες εκπαίδευσης του μηχανολογικού προσωπικού για τη ναυπηγική βιομηχανία, τις μεταφορές, την κατασκευή μηχανών και κινητήρων, την ηλεκτροπαραγωγή και τις επικοινωνίες.

Αρχικά, το Πανεπιστήμιο ονομάστηκε Ανώτατο Ινστιτούτο Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Βάρνας και ενσωμάτωσε τρεις σχολές: τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και τη Σχολή Ναυπηγών.

Η πρώτη εισαγωγή φοιτητών ήταν για το ακαδημαϊκό έτος 1963/64. Με την πάροδο του χρόνου, το Ανώτατο Ινστιτούτο Μηχανολογίας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών-Βάρνας μεταμορφώθηκε από ένα μικρό Ινστιτούτο, εκπαιδεύοντας τους μηχανικούς για να ικανοποιήσει τις περιφερειακές ανάγκες σε ένα μεγάλο Πολυτεχνείο Εθνικής Εμβέλειας, εκπαιδεύοντας τους σπουδαστές στους τομείς των Τεχνικών Επιστημών, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής, των Κοινωνικών, Οικονομικών και Νομικών Επιστημών, αλλά και των Παιδαγωγικών Επιστημών στη Μηχανική Βιομηχανία.

classroom-history-2

Το ακαδημαϊκό προσωπικό του πανεπιστημίου χωρίζεται σε 4 κεντρικές σχολές. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει 8 κτίρια με πολλές αίθουσες διδασκαλίας, πάνω 220 εργαστήρια, μεγάλη βιβλιοθήκη, αθλητικές και παραγωγικές εγκαταστάσεις, όπως κλειστά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, πινγκ-πονγκ, χάντμπολ, αλλά και ανοικτά γήπεδα για ποδόσφαιρο.

Το Πολυτεχνείο Βάρνας είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, έχοντας λάβει πολλά βραβεία και πιστοποιητικά. Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Βάρνας εμφανίζεται στον Οδηγό Πανεπιστημίων που δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως.

Η Σχολή Εμποροπλοιάρχων Βάρνας είναι κρατικό πανεπιστήμιο με ιστορία ακαδημαϊκής αριστείας. Το πανεπιστήμιο εκπαιδεύει φοιτητές σε ποικίλους τομείς σταδιοδρομίας της τεχνικής σφαίρας και της ανθρώπινης γνώσης, σύμφωνα με την κατάταξή του:

– Τεχνικές επιστήμες

– Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά και Πληροφορική

– Κοινωνικές και οικονομικές επιστήμες

 

Το Πολυτεχνείο της Βάρνας  παρέχει εκπαίδευση σε μία από τις παρακάτω μορφές:

-πλήρη φοίτηση (καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους)

-μερική φοίτηση (μόνο για Βούλγαρους)