Η Βάρνα και το Πολυτεχνείο

Η πόλη της Βάρνας, που συχνά ονομάζεται θαλάσσια πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, με πληθυσμό 339.223 κατοίκων (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Ο αριθμός αυτός αυξάνεται ραγδαία κατά τους θερινούς μήνες με την άνθιση του τουρισμού. Η Βάρνα βρίσκεται στη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Αποτελεί σημαντικό λιμάνι, ένα σημείο εμπορικό, βιομηχανικό, τουριστικό, μεταφορικό, πανεπιστημιακό και πολιτιστικό άξιο αναφοράς.

Υπάρχουν πέντε μεγάλα πανεπιστήμια στη Βάρνα: Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο (Πολυτεχνείο Βάρνας, Technical University Varna TU-Varna), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (UE-Varna), το Ιατρικό Πανεπιστήμιο (MU-Varna), το Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο (MU-Varna), και το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (Varna Free University). Το εύκρατο λίμα της Βάρνας είναι αξιοζήλευτο. Οι χειμώνες είναι ήπιοι με θερμοκρασίες σπάνια κάτω του μηδενός. Οι θερινές θερμοκρασίες είναι περίπου 30 °C.

Η σημερινή πόλη της Βάρνας χτίστηκε πάνω σε έναν από τους παλαιότερους οικισμούς του κόσμου (6o αι. π.Χ.), ο οποίος με τη σειρά του ιδρύθηκε από έναν πολιτισμό που προηγείται κάθε γνωστής φυλής ή έθνους. Οι Έλληνες ίδρυσαν την αποικία της Οδησσού εκεί, περίπου το 580 π.Χ. Αργότερα, κάτω από τους Ρωμαίους και τους διαδόχους τους, τους Σλάβους, η Βάρνα μετατράπηκε σε σημαντικό εμπορικό λιμάνι με την Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία και το Ντουμπρόβνικ.